Przejdź do głównej zawartości

Świeże przyprawy w doniczkach

Późna jesień i zima to czas, w którym na naszych stołach lądują potrawy zrealizowane ze składników kupionych w sklepie. Produkty ekologiczne są znacznie trudniej dostępne i mogą być drogie, dlatego wiele ludzi decyduje się na zakupy w markecie. Jeżeli latem niektórzy mają przydomowe ogrody, w których hodują pomidory, ogórki, rukiew, czy sałatę, o tyle zimą nieprosto zdobyć świeże i dobrej jakości składniki.

Wielu ludzi decyduje się wtedy zachować namiastkę ogrodu na kuchennym parapecie i uprawia niektóre zioła a także przyprawy w doniczkach. Lubczyk w doniczce dodany do rosołu nada mu nie tylko i wyłącznie wyjątkowego smaku, ale też spowoduje, że zupa będzie zdrowsza. Ziołowy zapach lubczyku docenią też miłośnicy zupy ogórkowej, czy pospolitego krupniku. Analogicznie pietruszka w doniczce może w ok resie, kiedy trudno zakupić świeże warzywa, wzbogacić smak zup. By przysłowiowa zielenina świetnie rosła, nie powinno się spełnić wielu warunków. Wystarczy odpowiednie światło słoneczne i codzienne podlewanie niewielką ilością wody. Decydując się na niewielką uprawę w domu, warto również kupić szczypiorek w doniczce. Regularnie podcinany, będzie posiadać mocne korzenie i wiosną może natrafić do ogrodu, gdzie na pewno będzie rosnąć jeszcze ładniej. Korzystanie w kuchni składników, co do których jakości i pochodzenia nie ma się żadnych wątpliwości, na pewno czyni ją zdrowszą. Może również dawać sporą satysfakcję amatorom gotowania, bo świeże zioła nie tylko poprawią smak potraw, ale także mogą je zdobić. Zwyczajne kanapki przyozdobione listkami kolendry lub bazylii będą prezentować się i zdrowiej i przyjemniej dla oka.
Dodatkowe informacje: oregano w doniczce.